RAR: Se simplifică procedura de obţinere a duplicatului CIV

1
31

Registrul Auto Român (RAR) este în permanență preocupat de îmbunătățirea serviciilor oferite. Astfel, procedura pentru obţinerea duplicatului Cărţii de Identitate a Vehiculului (CIV) va fi simplificată, ceea ce îl va scuti pe beneficiar de drumuri în plus sau timp prelungit de așteptare.

CIV conține atât datele tehnice, cât și datele proprietarilor succesivi ai vehiculului și este unul dintre cele mai importante documente eliberate de RAR. De aceea este recomandată păstrarea acestuia într-un loc sigur, pentru a fi evitate pierderea, furtul sau deteriorarea. Totuși, în situația în care, dintr-un motiv sau altul, proprietarul vehiculului rămâne fără CIV, trebuie să solicite un duplicat al acestuia la RAR.
Dacă deținătorul este o persoană fizică, în cazul în care nu se poate prezenta personal, reprezentantul său legal trebuie să aducă suplimentar o procură notarială în care să fie menţionat expres dreptul de a solicita şi de a ridica duplicatul CIV de la RAR, fiind precizat obligatoriu şi numărul de identificare al vehiculului.
În situaţia în care deținătorul vehiculului este o persoană juridică, solicitantul prestaţiei va prezenta suplimentar o delegaţie prin care se atestă calitatea de persoană împuternicită să solicite şi să ridice duplicatul CIV de la RAR, document care trebuie să precizeze numele, prenumele și CNP-ul delegatului și numărul de identificare al vehiculului. Delegaţia trebuie să cuprindă, de asemenea, date de identificare ale persoanei juridice, numele și semnătura reprezentantului legal al acestuia și trebuie să poarte un număr de înregistrare de la emitent.
Până de curând, procedura de acordare a duplicatului presupunea ca deținătorul să se prezinte la RAR, unde primea două formulare. Cu unul dintre acestea trebuia să se prezinte la Monitorul Oficial, unde anunța pierderea documentului, iar cu cel de-al doilea la autoritatea de înmatriculare, de unde primea avizul pentru eliberarea duplicatului CIV. Abia apoi se ajungea din nou la RAR pentru a ridica actul. Toată această procedură putea dura în jur de 48 de ore.

«Nu mai este nevoie ca deținătorul vehiculului să se deplaseze până la autoritatea de înmatriculare și să obțină fizic acest aviz, sub forma unei ștampile și a unei semnături. Având în vedere că sistemele noastre informatice sunt interconectate (RAR și autoritatea de înmatriculare n.r.), de la 1 februarie 2018, inginerii de pe linie obțin în mod informatic acest aviz.»
ing. Cristian Bucur, Director Tehnic RAR

Primul pas în sensul simplificării acestei proceduri a intrat în vigoare la 1 februarie 2018, dată de la care deținătorul nu a mai fost nevoit să meargă la autoritatea de înmatriculare.
Cel de-al doilea pas se referă la o inițiativă legislativă, pe cale să se finalizeze cu succes, prin care să nu mai fie nevoie nici de anunțul publicat în Monitorul Oficial.
„Vom avea toate șansele să eliberăm duplicatul în aceeași zi. Până acum, omul trebuia să se învoiască ­­aproa­­pe toată ziua de la muncă, să meargă la Monitorul Oficial. După eliminarea acestuia din procedură, într-o viziune optimistă, duplicatul se va obține în maxim 30 de minute, prin prezentarea la orice reprezentanță a RAR, fără programare” declară ing. Cristian Bucur, Director Tehnic RAR.
Prețul pentru eliberarea unui duplicat al CIV rămâne neschimbat, 93 de lei, iar pentru obținerea acestuia nu sunt necesare nici programarea și nici prezentarea vehiculului la RAR.

CITEȘTE ȘI ALTE ARTICOLE

 

http://www.autotestmagazin.ro/rar-wltp-momentul-schimbarilor-in-testele-de-poluare/

Articolul precedentMercedes EQ: Inteligență electrică
Articolul următorLevente Polgar: „Dacă ți-ai pierde o mână, ai ierta?”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

1 COMENTARIU

  1. Sunt de un an si ceva in acesta situatie. Mi.a ars CIV si din cauza birocratiei si a timpului care nu imi mai ajunge, nu am reusit nici acuma sa imi recuperez un duplicat. In sfarsit un lucru bun facut de cei de la RAR si Inmatriculari! Felicitari pentru acest progres!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


4 × sapte =