La șase ani și-a pierdut brațul drept într-un teribil accident. Au urmat ani de umilințe, luptă și muncă. Și-a depășit temerile și nu s-a predat niciodată. Lucrează în construcții, dar participă și la o mulțime de concursuri de alergare. Peste 200.000 de kilometri a parcurs până în acest moment, pe jos, dar și cu bicicleta. Acum s-a înscris la Ultramaratonul Artic, cea mai grea competiție de acest gen din lume. La Cercul Polar, concurenții au de traversat 566 de kilometri prin vânt năprasnic, zăpadă și temperaturi de -35°C. „Ai grijă să scrii ultramaraton, nu maraton. Este ca și cum ai lua tresele unui general și l-ai face căpitan”, glumește Levente Polgar, primul sportiv cu dizabilități acceptat la acest teribil concurs.
Auto Test: De unde pasiunea pentru concursurile de alergare?
Levente Polgar: Aveam câteva kilograme în plus și am început să alerg, puțin câte puțin, ca să le dau jos, dar după o perioadă eram nerăbdător să vină o nouă zi și să ies la mișcare. După aceea a apărut frenezia de a căuta competiții, cât mai multe și cât mai exotice, iar acum caut curse care să mă reprezinte și care să nu fie la îndemâna oricui.
Auto Test: Cum arată un antrenament al lui Levente Polgar?
Levente Polgar: Eu consider că merg mână în mână patru tipuri de antrenament. Cele de forță, stretching, alergare și recuperare. Când spun recuperare mă refer la un antrenament psihic. Asta înseamnă „să stai” mai mult cu tine și să găsești soluții. Creierul trebuie să aibă rolul lui, cel real, dacă îl stresezi cu toate prostiile devine obosit.
Auto Test: Aveți și zile în care spuneți „stop”, astăzi mă doare genunchiul sau glezna și nu vreau să ies din casă?
Levente Polgar: După antrenamentele pe care le fac, nu cunosc așa ceva. Eu nu fac doar alergare. Am practicat judo, dar am făcut și antrenamente de forță. Lucrez genuflexiuni cu 200 de kilograme, iar la presă am lucrat cu peste 500 de kilograme. M-am pregătit bine și m-a ferit Dumnezeu de accidentări.
Auto Test: Vorbiți-mi puțin de ultramaratonul Artic. De ce ați ales să participați la această competiție extremă?
Levente Polgar: Dacă pleci de acasă cu factorul mental îmbolnăvit de ideea că o să fie greu este greșit. Înseamnă că ți-ai propus, involuntar, să abdici. Eu încerc să iau tot ce pot. Fie loc, fie timpi. Nu o să fie ușor, dar cu voia lui Dumnezeu, susținerea prietenilor și a echipamentelor o să încerc. Dacă ai echipamente bune o să fie ok, dacă nu… stai la rând. Aud pe mulți care vorbesc despre un maraton artic. Este un ultramaraton… este ca și cum unui general îi iei tresele și îl faci colonel. Sper să pot obține un rezultat optim pentru proiectul pe care îl lansez și care se numește „Zâmbete din viitor”, o idee care se adresează tinerilor, dar și performerilor de orice nivel.
Auto Test: V-ați sfătuit cu Tibi Ușeriu? El l-a terminat și l-a câștigat de două ori.
Levente Polgar: Am vorbit cu Tibi Ușeriu, dar lucrurile se vor adapta acolo. În toată viața scriem litera „a” de zeci de mii de ori, dar ne iese de fiecare dată la fel? Acolo nu contează doar să alergi foarte repede, „mamă ce repede aleargă”… contează cum te stăpânești. Eu am terminat de două ori concursul de alergare montană Ciucaș X3 și a treia oară am abandonat la kilometrul 40. Nu m-am putut concentra și am renunțat tocmai la maratonul la care mă simt cel mai bine.
Auto Test: Cum reușești să te stăpânești și să te motivezi?
Levente Polgar: Îți răspund cu o întrebare. Dacă ți-ai pierde, din vina cuiva, nu casa, ci o mână, ca mine, ai putea ierta? Mulți nu ar ierta, dar eu am iertat. Așa te poți depăși: dacă te ierți și îi ierți, și nu cauți vinovați. În Biblie avem toate răspunsurile, dar nu suntem atenți! De ce trebuie să fim iertători? Ca să fim mai buni! De ce să fim mai buni? Ca să fim mai calmi! Ce fac, dacă sunt mai calm? Sunt întrebări simple. Mesajul meu este să ne descoperim latura umană. Nu povești lacrimogene că eu, Levente Polgar, am fost vagabond și rătăcitor în viață, că am fost băutor și am devenit omul de astăzi. Astea sunt aspecte. Trebuie să-ți descoperi latura de om și suntem obligați să lăsăm ceva în urmă. Dacă ești om, poți să dărâmi munții!
Auto Test: În ce domeniu lucrezi?
Levente Polgar: Pe timpul verii muncesc la amenajări interioare, aceasta este meseria mea și mă mândresc. Mulți spun că în acest domeniu se câștigă bine, dar nu este așa. Ustensilele sunt scumpe, materialele la fel, iar în Aiud nu este de lucru atât de mult. În afară de acești bani primesc și o indemnizație de 320 de lei pe lună pentru persoanele cu dizabilități. Dacă strâng banii aceștia zece luni, ce Dumnezeu să faci? Ce echipamente să cumpăr de ei?
Auto Test: Spuneai că mergi mult cu bicicleta…
Levente Polgar: Da, dar acum este praf. Nu a reușit să iasă din garanție, nu a „supraviețuit”. Am muncit mult cu ea și trebuie să iau alta. Când am de făcut drumuri mai lungi mă rog de un șofer sau de cumnatul meu, că el are mașină. Îmi place să conduc, dar deocamdată nu am permis. O să rezolv și impedimentul ăsta, o să dau examen de permis în vară. Toate la timpul lor. O să vedem și în funcție de fonduri, că nu poți să iei permis și să nu ai mașină.
Interviu realizat de Sorin BARBU /Foto: arhiva Levente POLGAR
CITEȘTE ȘI INTERVIU CU TIBERIU UȘERIU, ROMÂNUL CARE A CÂȘTIGAT ULTRAMARATONUL ARTIC
http://www.autotestmagazin.ro/tiberiu-useriu-maratonistul-zapezii/