RAR: Zeci de mii de vehicule cu probleme tehnice, depistate de RAR în trafic

0
143

Anul 2022 a însemnat pentru Registrul Auto Român o intensificare a controalelor în trafic în toate județele țării, iar rezultatele au arătat că 45% dintre vehiculele verificate aveau deficiențe majore sau chiar periculoase. Lor li se adaugă câteva mii de mașini despre care inspectorii RAR au considerat că prezintă risc iminent de accident. Aceste acțiuni au rolul de a elimina temporar din trafic mașinile care nu respectă normele legale pentru circulația pe drumurile publice.

Aproape jumătate dintre mașinile controlate anul trecut în trafic de inspectorii Registrului Auto Român aveau diferite neconformități, unele putând crește riscul producerii unui accident. Nu ar trebui să ne obișnuim cu aceste cifre, ce pot părea doar statistici care se întocmesc de la an la an, pentru că neglijarea stării tehnice a autovehiculului aduce costuri crescute pentru reparațiile ulterioare, dar mai ales scade siguranța în trafic. Aceste constatări se referă doar la autovehiculele controlate în trafic, nu la starea tehnică a întregului parc auto din România.
Pe parcursul anului 2022, RAR a verificat în trafic, din punct de vedere tehnic, 76.440 de vehicule, la nivelul întregii țări. În urma controalelor efectuate cu polițiștii rutieri, inspectorii RAR au constatat că 45,04% dintre acestea aveau deficiențe tehnice majore sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme. Din totalul neconformităților descoperite, cel mai mare procent a fost cu privire la instalația electrică de iluminare-semnalizare (27,62%), urmând deficiențele în ceea ce privește emisiile poluante (22,65%) și cele cu privire la starea punților, jantelor, anvelopelor și suspensiei (13,86%).
Deși ponderea lor a fost mai scăzută decât în cazul celor enumerate mai sus, neconformitățile la sistemul de frânare au fost depistate la 5,71% dintre vehiculele controlate, iar problemele la direcție la 1,75% dintre mașinile verificate. Dacă ne gândim că frânarea și direcția sunt vitale pentru siguranța traficului, aceste valori nu sunt deloc de neglijat. În cazul a 5.262 de vehicule s-a considerat că acestea prezintă pericol iminent de accident, din cauza defecțiunilor pe care le aveau, aproximativ 3% dintre mașinile oprite de polițiștii și inspectorii RAR aveau inspecția tehnică periodică expirată, falsă sau anulată, iar puțin peste 6.000 aveau probleme din sfera po­luării (7,86%).

Dacă ne raportăm la regiunea București-Ilfov, zona din țară unde circulă cele mai multe vehicule, dintre cele 4.887 de mașini verificate, 78,6% prezentau diferite neconformități tehnice sau legate de acte, iar 1.200 (24,56%) prezentau pericol iminent de accident.

În urma constatărilor efectuate de specialiștii RAR, polițiștii rutieri au aplicat 26.000 de sancțiuni, au reținut aproape 22.000 de certificate de înmatriculare, au imobilizat 264 de vehicule, iar 408 ITP-uri au fost anulate.

Din totalul autovehiculelor oprite, în 18,93% din cazuri s-au constatat deficiențe din sfera poluării, 11,58% aveau probleme legate de identificare, iar 4,89% aveau ITP fals, expirat sau anulat. În regiunea București-Ilfov au fost aplicate 3.571 de amenzi contravenționale și au fost retrase 3.207 de certificate de înmatriculare.
Este important de știut că, în cazul în care una dintre măsurileluate pentru deficiențele constatate a fost reținerea certificatului de înmatriculare, documentul poate fi redobândit numai după efectuarea unei inspecții tehnice specifice la reprezentanțele RAR din țară.


Ca de fiecare dată, atragem atenția că rezultatele controalelor desfășurate în trafic NU reflectă starea generală a parcului auto din România, ci doar a autovehiculelor controlate, deoarece echipajele mixte RAR-Poliție opresc pentru verificare doar acele mașini care sunt susceptibile de a prezenta neconformități tehnice.

(Articol publicat în nr. 278 al revistei Auto Test Magazin)

http://www.autotestmagazin.ro/reprezentanta-rar-constanta-se-va-muta-intr-un-nou-sediu/

http://www.autotestmagazin.ro/nou-la-rar-civ-prin-curier-la-tine-acasa/

Articolul precedentCarul Citroen: Conexiunea franceză
Articolul următorVeronica Ioana (WIMA): „A fi apt de o pasiune şi a nu o trăi, te face incomplet şi limitat”
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


6 − cinci =