Veronica Ioana (WIMA): „A fi apt de o pasiune şi a nu o trăi, te face incomplet şi limitat”

0
383

Veronica Ioana a jucat ani mulți baschet la echipa Rapid, dar călătoriile cu motocicleta sunt cele pe care le consideră „al doilea job”. A început să meargă pe două roți datorită unui „înger personal”, iar în asociația WIMA și-a găsit o mulțime de prietene care i-au oferit ajutor, încurajări și plimbări delicioase.

Auto Test: Cine ţi-a transmis pasiunea pentru motociclete?
Veronica Ioana: Robert, un înger personal. Îi sunt recunoscătoare că mi-a oferit acest dar: motociclismul. Să o luăm cu începutul. Am cunoscut un tip deosebit care mi-a devenit iubit și care, evident, avea o motocicletă, Yamaha YBR 125. Dar să știi că nu din această cauză mi-a devenit iubit (râde). Pentru că motocicleta era cam mică pentru două persoane, am investit într-o Yamaha ZYF 750 = Blonda, pe care am devenit pasager. Țin minte că venea omul obosit de la serviciu și când nu voia să mergem la plimbare începeam să mă plâng „că de ce am luat echipamentul”. Și atunci îmi spunea: „Dar ce, dragă, expiră?”
Inspirată de Oscar Wild
Auto Test: Când ai luat permisul?
Veronica Ioana: Acum 12 ani am dat examenul pentru categoria A și după alți șapte l-am luat și pe cel de categoria B, la 38 de ani, iar micuța YRB a fost prima mea motocicletă. La examen am avut mari emoții și îmi tremurau mâinile, iar instructorul, care ulterior mi-a devenit șef, își amintește și acum momentul.
Auto Test: Care este starea de spirit cât urci pe motocicletă?
Veronica Ioana: Cum spunea Oscar Wild: „A fi apt de o pasiune şi a nu o trăi, te face incomplet şi limitat”. Fiecare zi petrecută pe motor zideşte o parte din mine, iar sub cască am zâmbetul circular.
Auto Test: Cât de des mergi cu motocicleta? O foloseşti şi când mergi la serviciu?
Veronica Ioana: Lucrez la o şcoală de şoferi, pot să spun că sunt omul din spatele dosarelor pentru examinare. Acesta este primul meu job, iar a doua mea profesie sunt plimbările cu motocicleta, care mă relaxează foarte mult și îmi oferă o stare de bine.
Auto Test: Cei din familie ce au spus, au încercat să te convingă de faptul că nu este o idee bună?
Veronica Ioana: La vârsta la care am luat permisul nu prea mai aveau ce să comenteze, dar mi-au spus să am mare grijă.
Motocicleta din garsonieră și ajutorul dat de Scârţ şi July
Auto Test: Ce motocicletă conduci în acest moment?
Veronica Ioana: Am mers patru ani cu YBR 125 și apoi am schimbat-o, că îmi rămăsese „cam mică” și cum aveam ceva experiență am trecut la o Yamaha XS 400 SE = Zita, model american, pe care Robert a modificat-o în garsoniera în care locuiam (râde). El a avut ideea de a face un „cafe racer”, pentru că îmi place foarte mult stilul retro. A căutat o motocicletă cu rezervor în formă de „lacrimă”, iar de ziua lui am cumpărat-o. Nu am crezut niciodată că o să iasă o așa „bijuterie”.
Auto Test: A fost un proiect dificil?
Veronica Ioana: Când ai pasiune și pricepere nu este dificil și nu are cum să nu iasă ceva frumos. Robert nu lucrează în domeniu, dar a avut foarte mare entuziasm. Și multă răbdare! Dar este adevărat că pisicile Scârţ şi July i-au fost de mare ajutor. Iar când am văzut finalul am fost impresionată. Merg de opt ani cu această motocicletă și sunt foarte uimită de modul în care o menține „vie”, pentru că se ocupă de mentenanța ei.

Auto Test: Cum se conduce această motocicletă?
Veronica Ioana: O iubesc! Se așează excelent pe șosea, se înclină frumos, iar la drum lung te culci pe rezervor și zâmbești: asta este tot ce trebuie să faci. Multe colege m-au întrebat dacă mă doare spatele, iar răspunsul este „nu”. Le-am spus: „Dacă fizicul îți permite, pentru că se poate să nu ajungi la ghidon, urcă-te și vezi”. Doar că femeia (bărbatul) și motocicleta nu se împrumută (râde).
Auto Test: Care sunt sfaturile pentru doamnele şi domnişoarele care îşi doresc să meargă pe motocicletă?
Veronica Ioana: Le sfătuiesc să meargă la poligon și să încerce una sau două ședințe, iar după aceea vor vedea dacă le place sau nu. Dacă instructorul este un bun pedagog, reușita este garantată.
Cu echipament și la 40 de grade Celsius
Auto Test: Cât de important este echipamentul?
Veronica Ioana: Foarte important! Eu fac partea din categoria motocicliștilor care pleacă la drum doar cu echipament complet, chiar dacă afară sunt 40 de grade Celsius. Echipamentul chiar protejează!
Auto Test: Cât de mult te ajută prezenţa într-o asociaţie de motocicliste în drumurile şi deciziile tale?
Veronica Ioana: Asociația Femeilor Motocicliste din România este ca o familie în care primești ajutor, suport, încurajări și în care plimbările sunt un deliciu. Aici am găsit prietenie adevărată și îmi place să spun că suntem „surori adoptate”. Femeile pe motoare sunt persoane care au invadat „teritoriul bărbaților”, trebuie să recunoaștem asta. Femeile sunt sensibile, frumoase, delicate, iubite, dar dincolo de aceste aspecte femeia continuă să se autodepășească. Și asta este foarte bine!
Auto Test: Cât de des pleci cu motocicleta din oraş şi pe unde călătoreşti prin ţară?
Veronica Ioana: Merg foarte des la întrunirile organizate de WIMA. Îmi pun în rucsac câteva lucruri și pornesc la drum, de fiecare dată cu emoție. Prima plecare a fost până la Hunedoara și pot spune că a fost cea mai frumoasă pentru că am și testat-o pe Zita la drum lung și am fost foarte încântată pentru că s-a comportat foarte bine. Organizarea nu este foarte complicată pentru mine. Prefer să dorm la cort pentru că simt conexiunea cu natura, iar natura este energia întregii plimbări, iar de mâncat, mănânc doar că trebuie și nu pentru că mi-ar fi foame.

Când timpul îmi permite, ies cu fetele din WIMA, dar şi singură. Sunt eu cu mine și este suficient.

Auto Test: Unde ți-a plăcut cel mai mult?
Veronica Ioana: Toate plimbările sunt frumoase. Eram prin țară cu mașina și în gând mi-am promis că o duc pe Zita pe Valea Oltului și pe Defileul Jiului și, ce crezi, m-am ținut de cuvânt. Mi-a plăcut foarte mult pe Jina, pe Transalpina, pot să spun că sunt încântată oriunde ajung pe două roți. Peisajele sunt mirifice, iar oamenii cu care merg sunt veseli, pozitivi și puși pe distracție. Eu spun că cea mai cea ieșire a fost cu YRB-ul, în perioada în care aveam „lămâia” de începător, o plimbare în care am avut „de toate”, asfalt, pietriș, iarbă și din care am ieșit învingătoare, cu  prietenia a două persoane care îmi sunt foarte dragi.
Auto Test: Ai avut vreun incident în trafic pe motocicletă?
Veronica Ioana: Am scăpat motocicleta pe o pată de ulei, când o parcam după ce am fost șicanată în trafic, am căzut puțin și m-am lovit la cot. Nu a fost nimic serios. Mai bine îți spun o întâmplare amuzantă… În luna noiembrie trebuia să mă duc la Oltenița, la botezul nepotului meu. Când am plecat din București era cald, dar la întoarcere, pe la ora 23.00, s-a lăsat frigul, iar eu uitasem acasă hanoracul gros. Pe drum, cu frigul în oase, cu gândurile în cască și cu ochii la drum am intrat într-o curbă și la un moment dat m-am speriat de umbra mea (râde). Este o noapte în care am cunoscut ce înseamnă frigul pe motor, dar este o noapte pe care mi-o amintesc cu mare plăcere și pot să spun că am ajuns acasă o femeie fericită.
Ce planuri de călătorii ai în continuare?
Veronica Ioana: O să merg cu WIMA la Cazanele Dunării, iar după aceea am în plan o călătorie până la Colibița. Important este să „învârt roata” și să adun amintiri, singurul paradis din care nu putem fi goniți niciodată.
Dragostea pentru baschet
Știu că ai făcut baschet. Cum ai ajuns să practici acest sport?
Veronica Ioana: Eu sunt din Câmpina, iar la sala de baschet m-a dus o vecină. După câțiva ani am dat o probă la echipa Rapid pe care am luat-o și așa au început cei 27 de ani ai vieții de sportiv.
Ai o partidă anume care ţi-a rămas în minte?
Veronica Ioana: N-am avut emoţii, dar la partidele de acasă, imnul Rapidului îmi dădea aripi. Țin minte un meci cu Satu Mare, o echipă de pe locurile fruntașe, pe care l-am câștigat. La final toată lumea a fost fascinată de modul în care ne-am mobilizat. Îmi amintesc și un meci de la Cluj în care toate jucătoarele de bază au fost eliminate, după cinci greșeli personale, iar eu am intrat pe teren. Mai erau câteva secunde, adversarele erau cu ochii pe jucătoarele cu experiență, am primit mingea și am finalizat de trei puncte.
Auto Test: Victorie?!
Veronica Ioana: Nu! Timpul expirase, am pierdut meciul (râde). Toate meciurile au trăirile lor, fie că pierzi sau câştigi!
Auto Test: Cum au fost acești ani în sport?
Veronica Ioana: Când îţi place ceea ce faci, nu mai numeri anii. Este adevărat că trebuie să te sacrifici, pentru că sărbătorile le prinzi în cantonamente și ești mereu pe drumuri, dar este foarte frumos. Acum merg mai rar la meciuri, dar ies la masă cu fostele colege sau ne vedem la câte o petrecere în care studiem atent cum și-au pus anii amprenta asupra noastră (râde).
Auto Test: Cum a fost momentul despărţirii de echipa de baschet?
Veronica Ioana: Nu a fost deloc plăcut! Am luat această decizie din cauza pandemiei și a restricțiilor. A fost o perioadă foarte grea pentru toți sportivii.
Auto Test: Te-ai gândit să rămâi în domeniu ca antrenor sau să lucrezi în club?
Veronica Ioana: Sunt absolventă a Universității Naționale de Educație Fizică și Sport și am și toate documentele necesare pentru a deveni antrenor sau profesor, dar am preferat să rămân în sistem ca maseur. Ideea a avut legătură cu momentele din cantonamente în care făceam febră musculară și ne întorceam cu pătura și când mi se părea o minune că reușeam să duc lingura la gură (râde). Mi-a plăcut mult acest stil de viață, așa că am rămas tot lângă echipa Rapid.

 

http://www.autotestmagazin.ro/interviu-dana-moise-pe-motocicleta-se-duc-supararile-incordarea-si-tensiunea/

http://www.autotestmagazin.ro/karina-barb-a-doua-sansa/

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt − 3 =