Renault Corbusier: mașina-omagiu

0
51

Renault Corbusier (3)

Renault Corbusier (2)Designerii firmei Renault au creat o mașină-concept (Renault Corbusier) în onoarea lui Le Corbusier (foto), cel mai important arhitect francez din secolul XX, de la a cărui moarte se comemorează cinci decenii în acest an.

Având partea frontală lungă și înaltă, cockpitul construit din sticlă, iluminat în albastru, și ușile cu deschidere inversă și pe verticală, conceptul Renault Corbusier Coupe este un melanj de forme geometrice ce reflectă stilul caracteristic marelui arhitect. Pe numele său adevărat Charles-Édouard Jeanneret-Gris și născut la 6 octombrie 1887, în cantonul Neuchatel din nord-vestul Elveției, renumitul arhitect, planificator urban, designer, sculptor, pictor și scriitor și-a luat pseudonimul Le Corbusier în 1920, după ce s-a mutat definitiv în Franța. Este unul dintre pionierii arhitecturii moderne, iar în cariera sa, întinsă pe mai mult de 50 de ani, clădiri proiectate de el au fost construite în Europa, în India și în cele două Americi. „Echipele de design ale Groupe Renault sunt mândre să aducă un omagiu acestui arhitect și designer vizionar, care a reinventat arhitectura și a făcut-o mai accesibilă. La Renault, împărtășim aceleași valori, idei și principii cu Le Corbusier: simplitate, structuri vizuale și estetice atractive, eleganță geometrică, ce se regăsesc și în acest concept de automobil”, se afirmă într-un comunicat de presă al producătorului auto francez.

Renault Corbusier (6)În ultimii doi ani, pe lângă dezvoltarea estetică a actualei game de autovehicule, echipele de design din centrele de profil ale mărcii au avut ca sarcină să studieze tendințele și să propună concepte auto ce ar putea prefigura mașinile viitorului. Aceste studii de stil sunt menite să ofere designerilor de la Renault oportunități de explorare a unor idei noi și să furnizeze proiecte radical diferite de ceea ce fac în munca de zi cu zi. Tema pe care aceștia și-au ales-o în acest an a fost „French cultural objects”, cu referire la mașinile franțuzești din anii 1930, perioadă supranumită „Epoca de Aur” a automobilelor produse în Hexagon.

Renault Corbusier (1)

Renault Corbusier (5)Aici se încadrează și conceptul de coupe cu două locuri inspirat de lucrările și ideile lui Le Corbusier, dar care lasă să se vadă și influențele limbajului de design al mărcii, mai ales la nivelul ușilor și al grilei largi și proeminente, ce amintesc de KWID, studiul de stil prezentat anul trecut. Și blocurile optice cu lumini LED și finisajul habitaclului în culori deschise, precum și cele două scaune-cupă trimit la alte concepte Renault. .

Renault Corbusier (6)Cât despre caracteristicile tehnice, dimensiuni, motor, transmisie și tipul trenului de rulare, Renault nu a furnizat nicio informație. E foarte probabil ca acest concept să nu fie deloc o mașină, ci doar o expunere statică a posibilităților și calităților celor care lucrează în centrele de proiectare ale firmei franceze. Oricum, cei interesați doar de valorile estetice și de designul industrial ce se apropie de artă pot vedea conceptul Renault Corbusier Coupe la expoziția „Cars for living: the automobile and modernism in the 20th and 21st centuries”, deschisă, până pe 20 martie 2016, la Poissy, la periferia Parisului. Expoziția, organizată de Centrul pentru Monumente Naționale al Franței cu scopul de a celebra moștenirea de design și de inovație ale industriei auto franceze, se desfășoară într-o vilă construită în stil modernist.

Articolul precedentFerrari 488 GTB – mai iute ca gândul
Articolul următorMercedes AMG: performanță și calitate
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


× 2 = optsprezece