Skoda aniversează 65 de ani de la lansarea modelelor Octavia și Felicia

0
127

Skoda marchează 65 de ani de la debutul modelelor originale Octavia și Felicia. Constructorul ceh lansa cele două modele în 1959 la Salonul Auto de la Geneva.

Acum 65 de ani, Skoda prezenta publicului două modele noi de automobile la Salonul Auto de la Geneva. Numite Octavia și Felicia, acestea aveau să devină emblematice în oferta constructorului din Cehia.

Octavia

Prima generație Skoda Octavia era echipată cu un motor de 1,1 litri cu patru cilindri care dezvolta 40 CP. Motorul era asociat cu o transmisie manuală cu patru trepte, iar puterea era transmisă către roțile de pe puntea spate. Viteza maximă ce putea fi atinsă era de 110 km/oră. Ulterior, gama a fost completată cu Skoda Octavia Super cu motor de 1,2 litri, 45 CP și o viteză maximă de 115 km/oră.

Felicia

Alături de Octavia, Skoda punea pe piață și modelul Felicia, o decapotabilă cu motor de 1,1 litri, alimentat printr-un carburator dublu. Puterea oferită era de 50 CP.

Skoda Felicia era succesorul modelului Skoda 450 și era destinată în principal piețelor de export. Între 1958 și 1959, au fost produse doar aproximativ o mie de exemplare ale acestui model. Cu toate acestea, producătorul auto era conștient de potențialul noului model Felicia. Astfel, la scurt timp după premierele din martie de la Geneva și Leipzig, trei noi decapotabile au traversat oceanul pentru a ajunge la Salonul Auto de la New York din aprilie 1959, la care au participat aproape șaptezeci de expozanți din întreaga lume.

Decapotabila cehoslovacă a stârnit un mare interes, în parte datorită unei promovări comune cu Miss SUA 1957, Charlotte Sheffield. Deși cariera modelului Felicia nu a fost lungă, a avut succes. Până în 1964, fuseseră produse aproape 15.000 de unități din această serie pentru piețele din Europa, America Centrală și de Sud și chiar Africa.

Era modernă

Cele două modele aveau să fie reinventate în era modernă a mărcii Skoda. În 1994, debuta Skoda Felicia, iar din 1996, făceam cunoștință cu Skoda Octavia, un model care avea să cucerească Europa. Până în prezent, Skoda Octavia a fost comercializată în peste 7 milioane de exemplare, fiind unul dintre cele mai de succes modele din Europa.

Vă recomandăm și:

Skoda 110 R: Frumoasa din „EST” 

Skoda Felicia Fun: Pick-upul din Europa de Est

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


5 + = noua