SUC roşu extravagant

0
76

Nu este vorba despre ideea de băutură răcoritoare ci despre modul în care nemţii de la smart au înţeles că poate fi utilizată o „citadină” sadea. Dacă ar fi să ne luăm după denumirea conceptului, smart ForStars, mai degrabă ar avea legătură cu astronomia sau lumea cinematografiei. Ceea ce, într-o oarecare măsură, nu este departe de adevăr…

Pe de altă parte, dacă cineva v-ar fi spus că a încercat un SUC electric, pentru două persoane, şi că acesta are şi destul spaţiu pentru bagaje, probabil că v-aţi fi uitat la persoana respectivă ca fiind picată din… stele. Însă vă lămuriţi repede că este vorba de un Sport Utility Coupé electric al cărui nume ForStars este, de fapt, o referire glumeaţă la plafonul de sticlă care oferă noaptea o privelişte clară a cerului înstelat. Iar când aflaţi că are integrat şi un video proiector în capota din faţă, realizaţi că licărul „luminii înţelegerii” s-a stins brusc.
Cel mai bine vă lămureşte Dr. Annette Winkler, şeful brandului german: „smart este cea mai ieftină maşină electrică de serie europeană. Nu numai că este nepoluantă şi rapidă, dar are şi posibilitatea de a fixa temperatura interioară perfectă dinainte, printr-un smartphone, şi se poate încărca uşor la o priză de casă. Mai mult, cu bateria sa puternică şi proiectorul integrat, smart ForStars poate transforma orice curte comună într-un cinematograf în aer liber”. Mai ales când este vopsit într-un roşu „Alubeam”, extravagant, care creează un contrast cu culoarea de titaniu mat a spatelui caroseriei.

Să detaliem. smart ForStars nu este numai un concept de mobilitate cu spaţiu suficient pentru două persoane şi un portbagaj încăpător sub capota de sticlă, ci şi un concept de comunicare care nu are nevoie decât de un perete gol de casă pentru o vizionare cinematografică „spontană”. Media player-ul proiectorului integrat în capota din faţă este acţionat prin Bluetooth de pe un iPhone iar un sistem performant de sunet, cu difuzoare suplimentare în deschiderile de ventilaţie din spatele uşilor, permite ca experienţa cinematografului drive-in să fie perfectă şi pentru prieteni sau invitaţi.

Concept-car-ul este uşor de recunoscut ca un membru al familiei smart însă prezintă şi caracteristici noi – şi nu numai silueta sa oferă o imagine a viitorului stil de design al brandului. Emblema mare „tronează” pe grilă şi faţa are un design pronunţat tridimensional. Iar picanteria definitorie: acolo unde maşinile de raliu au o gură de ventilaţie pe capotă, la smart ForStars este integrat un video proiector ca o replică ironică într-un script de film. Caroseria are un ampatament mai lung decât cel de la cunoscutul Smart ForTwo (2470 mm/plus 603 mm) şi un ecartament mai larg (în faţă 1475 mm/plus 193 mm, în spate 1475 mm/plus 90 mm), iar acestea accentuează la rândul lor aspectul general. Plafonul convex, din sticlă, se îmbină perfect cu capota (tot de sticlă) a portbagajului care se deschide prin ridicare. Ca şi la smart For-Us, clapeta inferioară din spate se poate deschide electric. Mai întâi uşa din spate alunecă în jos într-o poziţie paralelă, apoi podeaua portbagajului, care include clapeta, se retrage cu 280 mm. Spaţiul de încărcare de 900 de mm lungime este astfel foarte uşor de accesat.
După designerii nemţi interiorul trebuie să fie stilat, necomplicat, funcţional şi uşor de particularizat. Suprafeţe netede, întinse, în alb perlat combinate cu elemente tehnice funcţionale din aluminiu lustruit contrastează cu roşul Alubeam folosit pe post de culoare de accentuare în interior pentru a face o legătură cu exteriorul.
Cele două scaune scoică sunt tipice smart şi sunt acoperite cu un material textil moale, care dă senzaţia aşezării într-un hamac. Elementele grafice şi diferitele tonuri de roşu ale huselor indică un progres şi subliniază dinamismul şi aspectul trendy al maşinii. Cum husele pot fi înlocuite foarte rapid, particularizarea prin folosirea altor materiale este posibilă.
În locul unei oglinzi retrovizoare convenţionale, smart ForStars conţine un smartphone aşezat într-un suport în partea de sus a parbrizului. Şoferul poate să vadă ce se întâmplă pe drumul din spate cu ajutorul unei camere video integrate. Tot smartphone-ul serveşte şi ca sursă pentru media, dar controlează şi proiectorul. Deci, să înceapă filmul!

 Radu Buhăniţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


2 + = patru