Veneția: Transport pe apă

0
88

transport pe apa (1)Un oraș localnicii se bazează zilnic pe mijloace de transport pe apă așa cum noi ne folosim de mașini? Veneția este o destinație preferată de călătorii din lumea întreagă. Indiferent de anotimp, orașul este plin până la refuz de turiști. Aceștia trebuie hrăniți și transportați, dar să nu uităm că Veneția este în acelaşi timp un oraș locuit.

În orașul construit în lagună nu există automobile. De niciun fel. Toate mașinile rămân la intrare pentru simplul motiv că nu există drumuri pentru ele.
Mi se pare fascinant cum un oraș întreg este organizat pentru a putea livra alimente, a lua gunoiul sau a stinge un incendiu, totul cu mijloace de transport pe apă. Veneţienii nu au altă opţiune şi nu se pot baza pe automobile sau autoutilitare.

Turistul pasionat de automobil va remarca la Veneția, mai întâi, gondolele. Sunt sute, mii de bărci mânuite cu mai mult sau mai puțină îndemânare, pe canalele înguste, de gondolierii mândri. Sunt lungi, par instabile și sunt manevrate dintr-o singură vâslă. Nu au motor, așa că le vom trece cu vederea. Sunt simbolul Veneției, o plimbare cu gondola este romantică, dar cam atât. Al doilea lucru pe care îl remarci sunt taxiurile barcă. Sunt ambarcațiuni joase, lungi, cele mai multe construite la șantierul naval Tagliapietra, specializat în acest fel de mijloace de transport. Taxiurile barcă pot prelua până la 11 pasageri și bagaje, comenzile sunt amplasate în față, iar restul spaţiului este dedicat pasagerilor. Este cel mai plăcut mod de a parcurge drumul dintre aeroportul Marco Polo și Canale Grande. Dar atenție la preț, o plimbare cu taxiul venețian costă de obicei peste 100 de euro.
Ajuns în oraș, nu poți să nu remarci vaporetto-urile. Sunt șalupe mai mari, dedicate transportului de pasageri. Sunt operate de „RATB”-ul local numit ACTV. Au stații sub forma unor pontoane plutitoare și mai mereu sunt pline de lume.
transport pe apa (10) transport pe apa (9) transport pe apa (8)
Apoi, cu siguranță vom vedea o ambarcațiune a poliției italiene. Polizia, dar și Carabinieri folosesc bărci cu motor pentru a putea menține ordinea pe canalele Veneției. Pentru că şi acolo viteza este reglementată, la fel ca pe orice șosea din această lume. Șalupe gri, unele în formă de vas de luptă, deține și Guardia di Finanza, un alt organ cu puteri militare al statului italian.
Bineînțeles, serviciile publice folosesc mijloace de transport pe apă de diverse dimensiuni și puteri. Există ambarcațiuni speciale ale serviciilor de ambulanță și șalupe de viteză de culoare roșie conduse de pompierii din Veneția.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ambulance boat

 transport pe apa (1)Apoi, avem utilitarele. Bărci lungi, pline de baxuri cu apă, legume, lăzi cu alimente etc. Livrările către restaurante se fac în acest fel și apoi cu cărucioare care îi ajută pe livratori să ajungă mai ușor la destinație. Coletele ajung la destinaţie tot cu ajutorul bărcilor și nu este exclus să vedem ambarcațiunile folosite de DHL sau UPS trecând pe sub unul dintre numeroasele poduri din Veneția.
Chiar și gunoiul este luat cu barca. Nici pe acestea nu le poți rata. Au culoarea verde şi sunt ruginite și murdare. Acestea sunt operate de compania Vesta și misiunea lor este să colecteze sacii cu gunoi menajer pe care localnicii îi scot în fața ușii.
Veneția are și companii specializate care oferă ambarcațiuni de dimensiuni mai mari pentru transporturi speciale. Să spunem că vrei să livrezi un pian către noua ta casă din Veneția. Din gară sau din portul Veneția, transportul agabaritic este preluat de o șalupă lungă, dar suficient de îngustă pentru a se putea mișca cu ușurință pe canale și care, de obicei, este dotată cu o macara pentru a putea încărca și descărca coletul special.

Articolul precedentCălin Popescu Tăriceanu: Am traversat țara pe scuter
Articolul următorTEST: Yamaha MT-09 – În formă maximă
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


4 − trei =