Bateria pentru mașini care se încarcă în 10 minute

0
111

Se spune mereu că mașinile electrice sunt „viitorul”, deși, cel puțin deocamdată, nu au fost rezolvate probleme serioase precum o autonomie serioasă sau viteza cu care se realizează „un plin”. În ceea ce privește a doua chestiune avem însă vești foarte bune pentru că cercetătorii universității Harvard au anunțat că au pus la un punct o baterie care se încarcă foarte rapid.

Bateria „Harvard” se încarcă în doar 10 minute

Un grup de cercetători de la Universitatea Harvard a realizat o inovație importantă, dezvoltând o baterie de tip „solid state” care se poate încărca complet în doar 10 minute și poate rezista la mii de cicluri de încărcare/descărcare.

Această nouă tehnologie de baterie, în stare solidă, reprezintă un avans major pentru industria mașinilor electrice. Ea ofertă autonomie sporită, timp de încărcare redus, dar și o durată mai îndelungată de funcționare fără degradare semnificativă. Practic menține o perioadă mult mai lungă o capacitate optimă de încărcare.

Citește și: Cea mai mare fabrică de baterii pentru mașini electrice

Echipa de cercetare, compusă din studenți ai Universității Harvard, a creat o baterie solid state capabilă să reziste până la 6.000 de cicluri de încărcare și să se încarce de la 0 la 100% în doar 10 minute. Performanțele remarcabile ale acestei baterii sunt atribuite utilizării unui anod metalic de litiu care a înlocuit anodul de grafit (n.r. anod: unul dintre cei doi electrozi în care are loc reacția de oxidare). Noul anod demonstrează o capacitate de zece ori mai mare decât cei de grafit și utilizează particule de siliciu de dimensiuni micronice pentru a preveni formarea dendritelor pe suprafața anodului, asigurând astfel o distribuție uniformă a energiei.

Tehnologia a fost deja licențiată către compania americană Adden Energy de către Biroul de Dezvoltare Tehnologică de la Harvard. Această companie, fondată de patru absolvenți ai Universității Harvard, se pregătește să aducă această inovație pe piață, deschizând drumul către viitorul mașinilor electrice cu performanțe îmbunătățite ale bateriilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


opt × = 72