BMW prezintă un nou Art Car semnat de artista Julie Mehretu

0
141

BMW completează colecția de modele Art Car personalizate de artiști de renume cu un BMW M Hybrid V8 ce va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Seria de automobile speciale numite Art Car este deja o tradiție la BMW. Avem în față al 20-lea automobil Art Car personalizat de enumita artistă contemporană Julie Mehretu, din New York.

Prezentarea noului model special a avut loc în Centrul Pompidou din Paris unde publicul a putut vedea pentru prima dată modelul de competiție BMW M Hybrid V8 în schema specială de culori concepută de Julie Mehretu.

La doar câteva săptămâni de la premiera sa mondială în capitala Franţei, cea mai nouă ediţie a colecţiei BMW Art Car va concura în cursa de 24 de ore de la Le Mans.

BMW Art Car – ediția 20

„Întregul proiect BMW Art Car este despre invenţie, despre imaginaţie, despre depăşirea limitelor a ceea ce poate fi posibil. Nu cred că această maşină este ceva pe care l-aţi expune. Mă gândesc la asta ca la ceva care va concura la Le Mans. Este o pictură performance art. Modelul meu BMW Art Car a fost creat în strânsă colaborare cu echipe de motorsport şi de inginerie”, declară Julie Mehretu. „BMW Art Car este finalizată doar odată ce cursa s-a încheiat.”

Julie Mehretu este o artistă americană de renume mondial. S-a născut în Addis Abeba, capitala Etiopiei, în 1970. Împreună cu familia ei s-a mutat în SUA la vârsta de şapte ani. Ea trăieşte şi lucrează în New York şi Berlin.

„Modelele BMW Art Car sunt o parte esenţială a angajamentului nostru cultural global. De aproape 50 de ani, cooperăm cu artişti care sunt la fel de fascinaţi de mobilitate şi design, precum şi de tehnologie şi motorsport. Viziunea lui Julie Mehretu pentru o maşină de curse este o contribuţie extraordinar de puternică la seria noastră BMW Art Cars”, a declarat Oliver Zipse, preşedintele Consiliului de Administraţie al BMW AG. „Julie Mehretu a creat mai mult decât o Art Car uimitoare. Ideile ei ne-au oferit impulsul de a extinde angajamentul cultural al Art Cars pentru a promova creativitatea tinerilor artişti din Africa.”

Julie Mehretu

Spaţiul, mişcarea şi energia au fost întotdeauna motive centrale în opera lui Julie Mehretu. Pentru designul celei de-a 20-a BMW Art Car, ea a transformat pentru prima dată o imagine bidimensională într-o reprezentare tridimensională, cu care a reuşit să aducă dinamism în formă. Julie Mehretu a folosit vocabularul de culoare şi formă al picturii sale monumentale „Everywhen” (2021 – 2023) ca punct de plecare pentru designul ei. Lucrarea este expusă în prezent la marea retrospectivă a artistului la Palazzo Grassi din Veneţia şi ulterior va deveni parte a colecţiei permanente a Muzeului de Artă Modernă (MoMA) din New York, căruia i-a fost dăruită.

Fuziunea imaginii cu maşina a fost realizată cu ajutorul 3D mapping, cu care motivul a fost transferat pe contururile prototipului. Folia elaborată permite ca BMW M Hybrid V8 să concureze în cursa de 24 h Le Mans. Piloţii BMW Motorsport Sheldon van der Linde (Africa de Sud), Robin Frijns (Olanda) şi René Rast (Germania) vor urca la comenzile celei de-a 20-a BMW Art Car cu numărul de concurs 20, pe Circuit de la Sarthe la startul programat la 15 iunie pentru cursa de 24 de ore de la Le Mans.

Tradiția BMW Art Car a început în 1975. Iniţiativa a venit de la Hervé Poulain – pilot francez de curse şi iubitor de artă -, care, împreună cu directorul BMW Motorsport de atunci, Jochen Neerpasch, i-a cerut prietenului său, artistul Alexander Calder, să picteze o maşină. Rezultatul a fost un BMW 3.0 CSL, care a concurat în cursa de 24 de ore de la Le Mans din 1975 şi a devenit favoritul publicului.

Vă recomandăm și:

Noaptea, cu noile BMW X2 și Mini Countryman, prin Bucureștiul vechi și nou – #NightDriveRO

BMW XM Mystique Allure, apariție spectaculoasă alături de Naomi Campbell

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


− 4 = doi