Chef Cătălin Scărlătescu: „Noi suntem Beatles din bucătărie”

0
89
Cătălin Scărlătescu a savurat cu nesaț interviul cu Florin Dumitrescu din Auto Test Magazin. „A vorbit atât de mult? Nici aici nu scap de Florin” a spus amuzat.
Cătălin Scărlătescu a savurat cu nesaț interviul  cu Florin Dumitrescu din Auto Test Magazin.  „A vorbit atât de mult? Nici aici nu scap de Florin”  a spus amuzat.
Cătălin Scărlătescu a savurat cu nesaț interviul cu Florin Dumitrescu din Auto Test Magazin.
„A vorbit atât de mult? Nici aici nu scap de Florin” a spus amuzat.

Cătălin Scărlătescu nu are permis, dar conduce… în topul audiențelor. Showul „Chefi la Cuțite” își face praf rivalii în fiecare săptămână, iar pe 23.03.2017 a avut cea mai mare cotă de piață de când s-a lansat emisiunea. 1.532.000 de telespectatori au fost în fața televizorului, ca să descopere noile aventuri ale celor trei maeștri din bucătărie. Ca să aflăm rețeta succesului, dar și o rețetă specială de Paște, ne-am întâlnit cu Cătălin Scărlătescu…

Auto Test: Vă place la televizor?
Cătălin Scărlătescu: 99 la sută „da”. Am o singură problemă! Aș vrea să dorm (râde) și nu mai am timp, dar nu mă plâng! Este frumos la televizor, platoul este extraordinar, oamenii la fel… aici îi includ pe cei care vin să concureze, dar și pe cei din echipă. Showul este interactiv, nu regizăm nimic, suntem niște oameni vii și ne iese treaba, iar telespectatorii ne plac.
Auto Test: Vi s-a schimbat viața după apariția în show­urile culinare?
catalin scarlatescu (2)Cătălin Scărlătescu: Lumea are așteptări foarte mari și atunci trebuie să muncești dublu față de ceilalți și să nu greșești. Dacă aș găti pentru patru persoane nu ar fi o problemă, dar dacă ar trebui să hrănesc 50, 100, 400 de oameni aș avea nevoie de ajutor. Aici apar necazurile. La un moment dat am avut un eveniment cu 700 de persoane și trebuia să fac celebrii mei burgeri. Eu sunt genul de bucătar care am backup la backup, pentru situațiile neprevăzute, dar atunci am avut niște colaboratori idioți și toți bucătarii care erau la grătar au plecat. Pur și simplu! Oamenii s-au uitat la mine mirați și au spus: „Ia să te vedem, Scărlătescule, ce faci”!?
Auto Test: V-ați descurcat?
Cătălin Scărlătescu: Am făcut o licitație. I-am lăsat să mă ajute pe cei care au plătit mai bine. Așa că am făcut burgerii și am plecat și cu bani acasă (râde)!
Auto Test: Care este atmosfera de la filmări?
Cătălin Scărlătescu: Suntem niște oameni normali, mâncăm salam, ne mai facem și farse. Eu gătesc de obicei și odată m-am apucat să fac pipote. Am pus sare de două ori, Florin a mai adăugat și el… poate și Bontea (râde). Pipotele erau gustoase, dar potroacă.

„La început nu am fost buni prieteni. Abia în sezonul trei, am ieșit toți  să bem o bere.”
„La început nu am fost buni prieteni. Abia în sezonul trei, am ieșit toți să bem o bere.”

Auto Test: Cum a fost debutul în televiziune?
Cătălin Scărlătescu: Eram ca în clasa întâi, mă blocasem, m-a întrebat unul cum mă cheamă și i-am spus: „Scărlătescu”. M-a întrebat și mai cum… și i-am răspuns: „Scărlătescu”, mult timp am rămas cu acest răspuns. La un moment dat a venit cineva și mi-a spus: „Dacă zâmbești la cameră, o să-ți zâmbească și ea. Dacă te întorci cu fundu’ la ea… și ea o să facă la fel”. Încet, încet, am început să mă obișnuiesc, iar acum nu mai am nicio problemă.
Auto Test: Cum vă înțelegeți cu Florin și Sorin?
Cătălin Scărlătescu: Colegii mei sunt niște bucătari extraordinari, profesioniști, vorbesc frumos și au glumele la ei. Uneori, glumele sunt mai sărate, altă dată mai nesărate. Au fost tensiuni mari, dar oricât de tare ne-am lua la harță, în momentul în care ieșim din platou știm să uităm de probleme. Eu spun mereu că noi suntem Beatles-ul României în bucătărie și orice s-ar întâmpla, orice tsunami ar veni, ar fi bine să stăm tot timpul împreună. Așa ne-a perceput lumea, suntem o echipă închegată și ne înțelegem foarte frumos.
Auto Test: Am văzut că sunt și momente tensionate în bucătărie…
Cătălin Scărlătescu: În bucătărie, doar cei care nu au treabă sunt liniștiți. Se spune despre mine că sunt un tip coleric: țip, urlu, scot răgete! Faza asta cu vocea foarte sus este ca un strigăt de luptă. Așa îi motivezi, le atragi atenția și se adună toți în jurul tău. Trebuie să audă vocea mea și cel din spatele bucătăriei, printre oale, străchini și tigăi. Se mai întâmplă să-ți ieși din pepeni, să mai dai cu farfuriile… este normal, face parte din viața noastră. Tu nu te-ai enervat niciodată?
catalin scarlatescu (5)Auto Test: Cum au fost începuturile în bucătărie?
Cătălin Scărlătescu: Eu provin dintr-o familie care s-a ocupat toată viața de restaurante. La mine a fost un mod de viață și nu m-am gândit niciodată să renunț chiar dacă, uneori, am muncit atât de mult încât am uitat de mine. Eu sunt genul de bucătar „cățărător”, așa m-am autointitulat. Mi-a plăcut să urc repede și am avut momente în viață în care mi-a luat între 12 și 23 de zile ca să ajung chef bucătar în restaurantul în care lucram.
Auto Test: Românii mănâncă bine?
Cătălin Scărlătescu: Românul, săracu`, a fost învățat cu restricția și opreliștea. Așa i-a educat un dictator care până la urmă, cu mâncarea de la gura noastră, a făcut metrou, Casa Poporului, șosele… Îmi aduc aminte cum mă trimitea bunica la coadă la lapte la patru dimineața. Mâncam pâine și unt pe cartelă, dar era mai bine. Eram mai slăbuț, acum m-am cam îngrășat. Din păcate, legislația noastră a permis să apară, în magazine, multe produse care nu sunt sănătoase. Sper ca acest lucru să se regleze cât mai repede. Deocamdată, românul nu mănâncă bine.
Auto Test: Știm să gătim?
Cătălin Scărlătescu: În bucătărie este simplu. Bagi cinci lei în tigaie, îți ies cinci lei bine gătiți sau nu. Nu sunt de acord cu vorba românului că din rahat poți să faci bici. Ia pune un cartof stricat, să vedem ce iese! Dacă ai materie primă de calitate obții bucătărie bună dacă stăpânești știința gătitului. Ca să gătești corect trebuie să știi un singur lucru: Când vom sta simpli în tigaie, vom avea o mâncare extraordinară! Românul se inspiră mult din ce vede „afară” și nu cred că este bine. Hai să mâncam ca noi prima dată și după ce reușim să ajungem la un nivel de gust extraordinar, putem să încercăm să gătim ca italienii sau ca francezii.

Televiziunea nu mi s-a urcat la cap. Le-am spus prietenilor mei să tragă de clopoțel dacă mă văd pe arătură. Până acum nu a sunat nimeni.
Televiziunea nu mi s-a urcat la cap. Le-am spus prietenilor mei să tragă de clopoțel dacă mă văd pe arătură. Până acum nu a sunat nimeni.

Auto Test: Când nu vă place mâncarea de la restaurant…
Cătălin Scărlătescu: Uneori mă enervez foarte tare. După revoluție, 18 ani nu am mâncat pizza adevărată în România. Mergeam la restaurant să mănânc o Capriciosa și îmi aduceau altceva. Îmi spuneau: „Așa este Capriciosa la noi”. Du-te dracu`, asta este Capriciosa? La Eforie mi-au pus mușchi țigănesc și cașcaval pe pizza și au spus că este prosciutto și parmezan. Am luat pizza și am aruncat după ei. Cum adică așa este la mine?! Dar cine ești tu?! Cine?!
Auto Test: Și acum cum vă împăcați cu bucătarii din restaurante?
Cătălin Scărlătescu: Îmi place să cred despre mine că sunt inteligent și șiret așa că, după foarte multe experiențe proaste, când intru în restaurant și mă întreabă bucătarul șef ce vreau să mănânc îi spun: „Ce vrei tu, dă-te mare. O felie de pâine prăjită cu unt este de ajuns… dacă asta vrei să-mi dai”. Îi spun să nu se complice. Cu cât te chinui să bagi mai multe ingrediente într-un preparat, riști să nu îți iasă mâncarea. Ai patru ingrediente în farfurie? Ai patru posibile greșeli.
Auto Test: Asta dă curaj celor care nu știu să gătească…
Cătălin Scărlătescu: Dacă ai o bucată de carne și vrei să o pui pe grătar, de ce mai ai nevoie? Te obligă cineva să pui ulei de măsline, usturoi, cimbru, busuioc, rozmarin? Trebuie să stai cu ochiul pe fiecare să nu se ardă. Usturoiul ars este amar și atunci încep frământările. Ce facem cu el? Îl lăsăm în farfurie, îl aruncăm? Dacă pui ulei de măsline și sare trebuie să stai doar cu ochii pe carne.
catalin scarlatescu (6)Auto Test: Vi se pare că showul „Chefi la cuțite” face și puțină educație culinară?
Cătălin Scărlătescu: Până acum fiecare a gătit după ureche. Perioada de tranziție din gastronomie trebuie să ia sfârșit. Faptul că eu, Sorin și Florin am schimbat acel apelativ de „bucătar” în „chef” este foarte important. Bucătăria a prins ștaif, oamenii se adresează unui chef, nu unui oarecare bucătar. Pe vremea lui Ceaușescu, bucătării nu au avut de unde să învețe așa că au transmis mai departe ce au știut. Noi am învățat „afară” sau am devenit autodidacți. Mulți s-au crezut peste noapte niște magicieni, amestecau două ingrediente, dădeau numele unui pod din Franța și spuneau că au un preparat. Gastronomia este o muncă imensă, nu este artă.
Auto Test: Florin este convins că este o artă și că ai nevoie și de talent…
Cătălin Scărlătescu: El a fost băiatul de aur al bucătăriei românești și asta pentru că în stânga și-n dreapta lui au fost doi tipi strașnici pe care s-a sprijinit tot timpul. Îi spun mereu: „Norocul tău am fost noi doi”. Știu că Florin a scris o carte, este bine că nu am scris-o noi primii (râde). Nu pot să uit că l-am sunat într-o zi și i-am spus: „Nu-ți găsesc cartea, dă-mi și mie rețeta de Carbonara să o pun într-un meniu și scriu că este a ta”. Nu i-a venit să creadă, a fost convins că îl iau peste picior. Rețeta este chiar foarte bună și am băgat-o în meniu.
Auto Test: Aveți o rețetă specială pentru masa de Paște?
Cătălin Scărlătescu: Am una, foarte bună. Faci mielul la cuptor, îl tai felii subțiri și îl pui… într-un ditamai bolul cu salată doar pentru miros ca și cum ți-ai da cu puțin parfum. Nu mai băga în tine cozonac, organe, ou, ciorbă! Așa ajungem la Urgență!
Auto Test: Ce vă place să mâncați?
Cătălin Scărlătescu: Eu sunt șeful gurmanzilor, de asta am ajuns la 130 de kilograme. În afară de clătite sunt deschis la orice. Așa am ajuns să mănânc larve, gândaci, viermi și fel de fel de animale.
catalin scarlatescu (3)Auto Test: Cum ați putut? Ați închis ochii, ați pus mâna la nas?
Cătălin Scărlătescu: O stewardesă m-a învățat o treabă: „Când încep turbulențele te uiți la noi. Dacă suntem speriate să știi că este rău, dar dacă zâmbim să nu ai griji”. Am luat acest sfat și l-am pus în bucătăriile exotice pe care le-am încercat. Dacă cei cu care stau la masă nu se strâmbă este semn că pot să încerc.
Auto Test: Când plecați în vacanță, călătoriți des cu mașina?
Cătălin Scărlătescu: Mașină am, dar nu am dat examen pentru permis. Deocamdată, dacă am un drum de făcut, fluier și se găsește un prieten să mă ajute. Când eram „mai mic” am condus foarte mult, la un moment dat, chiar și niște mașini de raliu așa că, dacă aș vrea permisul, ar fi tare ușor. Ar trebui doar să trec de partea tehnică.
Auto Test: Și cum vă descurcați la volan?
Cătălin Scărlătescu: Predeal-Constanța, în trei ore și 15 minute, cum ți se pare? (râde) Da! Da! Și vorbesc de vremurile în care nu era autostradă.
Auto Test: Spuneați că aveți mașină…
Cătălin Scărlătescu: Am un Audi A8. Eu sunt fan „Transporter” și mi se pare că mașina din acest film are o personalitate puternică. Am un model mai vechi, dar este tare frumos. Mașina este condusă de prieteni. Îmi place să stau liniștit în dreapta și totul să fie „safe”, dacă vreunul apasă pedala mai tare îi spun: „Ușor, tăticu”! „Șoferul meu personal” este Sorin Bontea. De când ne cunoaștem vine la mine, mă ia, mă duce la filmări și apoi mă lasă acasă. Este cel mai bun șofer pe care l-am văzut în viața mea. Este liniștit, nu-l scoți niciodată din ritmul său. Are un Ford Mondeo și nu se gândește să-și ia altă mașină, deși unii mai fac glume pe seama lui.
Auto Test: Motocicletele vă plac?
Cătălin Scărlătescu: Pe motocicletă nu m-aș urca niciodată. În anul 1992 am plecat cu un nebun, pe un Ducati, de la cabana Cioplea până în Predeal. La un moment am văzut acul de la kilometraj la 270 de km și am spus: „Doamne, nu se poate așa ceva”. M-am întors cu taxiul și de atunci nu m-am mai urcat nici măcar pe scuter. De viteză nu mi-e frică, dar nu mă înțeleg cu astea cu două roți. Aș vrea un triciclu Ape, alea cu care cară italienii marfă. Trebuie să fie acoperită că altfel îmi este teamă (râde).

Interviu realizat de Sorin BARBU / Foto: Mihai Stetcu, Diana Oroș, Sorin Barbu

http://www.autotestmagazin.ro/mai-rar-asa-chef/

http://www.autotestmagazin.ro/gina-pistol-visul-meu-a-fost-sa-mi-cumpar-un-tico/

Articolul precedentSfaturi pentru cei care vor să schimbe culoarea maşinii
Articolul următorRegina Marii Britanii, la volan
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


7 + noua =