Final de drum: Mini Clubman iese din producție

0
284

Mini pune punct și oprește producția modelului Clubman pentru a face loc urmașului său indirect: viitorul model electric Mini Aceman.

Mini Clubman, modelul cu o formă atipică din gama constructorului britanic, iese din producție la 55 de ani de la prima sa apariție. 1,1 milioane de automobile au fost produse pe parcursul celor 55 de ani de istorie a modelului, dintre care peste 550.000 de Mini Clubman au fost fabricate la uzina Mini din Oxford.

Mini Clubman – final de drum

Luni, 5 februarie 2024, Mini a pus punct producției modelului Clubman. Ușor de remarcat datorită formei pătrățoase și portierelor laterale folosite în loc de hayon, Clubman ocupă un loc special în istoria mărcii Mini.

Născut în 1969, Clubman era o versiune mai practică pentru Mini-ul original, fiind cu 10 cm mai lung. Cu un portbagaj mai încăpător, Mini Clubman avea să fie popular în anii 70, această versiune rămânând în producție până în 1982, cu un total de aproape 600.000 exemplare fabricate.

Era modernă

Mini Clubman avea să renască în era modernă a mărcii britanice. Din 2007, noul model Clubman se alătura gamei de modele produse la Oxford. Fiind primul Mini care a oferit cinci locuri, Clubman a introdus o portieră Clubdoor unică – care permite accesul uşor pentru pasagerii din spate -, cu deschidere spre în spate, poziţionată asimetric pe o parte a maşinii.

Odată cu cea de-a treia generaţie în 2015, Clubman a crescut, oferind o capacitate a portbagajului de până la 1.250 de litri, o ergonomie sporită datorită celor patru uşi de dimensiuni normale şi unei transmisii Steptronic cu opt trepte. În 2023, Clubman a fost sărbătorit prin lansarea versiunii Final Edition. Oferit cu o specificaţie fixă, acest model avea o grilă a radiatorului Shimmer Copper specifică ediţiei, jante de 18 inchi din aliaj uşor, cu design Final Edition Spoke. Limitată la doar 1.969 de unităţi, Final Edition a adus un omagiu anului de lansare a originalului.

Vă recomandăm și:

TEST: MINI Cooper S – Spirit combativ

TEST: MINI Cooper D Clubman – O stare de spirit

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


sapte × = 28