Iulian Jumuga: Îmblânzitorul dragonului

0
67

Era un copil când a urcat prima oară la volanul unei mașini de drift. De atunci, conduce același bolid: un BMW e36. Mașina are un motor de 555 de cai, iar pe circuit pare un dragon furios, greu de domolit, care suflă un fum negru, înecăcios. Și totuși, „dragonul” devine tare ascultător când la volan urcă Iulian Jumuga. Pilotul român a câștigat de curând European Battle, etapa de la Mariapocs din Ungaria, reușind să învingă sportivi de mare valoare.

Auto Test: Cum a început aventura în acest sport?
Iulian Jumuga: Aveam doar 15 ani și jumătate când am urcat prima oară la volanul unei mașini de drift. Tata este „vinovatul”, bine că nu este aici să mă audă (râde). El este principala mea sursă de încredere, energie și curaj. Este foarte pasionat de acest domeniu și s-a apucat de drift încă din perioada adolescenței. Acum câțiva ani făcea demonstrații cu un cap tractor. Și ce spectacol a ieșit!
Auto Test: El te ajută și când este vorba de reparații și reglaje la mașină?
Iulian Jumuga: Este singura mea echipă tehnică (râde). Suntem foarte apropiați și semănăm destul de mult la temperament: ne certăm, ne împăcăm, țipăm unul la celălalt, deși nu este în regulă din partea mea, dar sunt situații limită când mașina se strică sau nu mai avem timp și atunci ne mai și enervăm. La final ne împăcăm, ne luăm în brațe și mergem mai departe.
Auto Test: Tot el este și principalul sponsor?
Iulian Jumuga: Nu vreau să vorbesc prea mult despre această chestiune. Este un sport greu și costisitor, dar am făcut echipă bună cu tata. Nu ne-am dat bătuți nici măcar în momentele în care vremurile ne-au fost potrivnice.
Auto Test: Mama ta ce spune? Vine la concursurile tale?
Iulian Jumuga: Ne susține. Știe că facem ce ne place și așa suntem fericiți… cu toții. Vine foarte des la concursuri și, sincer, îmi transmite din emoția ei. Sunt zile speciale când știu că este lângă circuit și sunt mai agitat. Vine, se uită, dar nu a mers niciodată în dreapta mea, ca să vadă ce fac.
Auto Test: Ai prieteni care se urcă în maşina ta la demonstrații?
Iulian Jumuga: Cei mai curajoși se urcă. Unii mai amețesc, alții mai varsă, fiecare cum este obișnuit (râde). Mulți sunt foarte uimiți pentru că mă văd foarte calm la volan, iar de afară se vede ca și cum aș conduce agitat și agresiv.
Auto Test: A fost greu drumul până aici?
Iulian Jumuga: Începutul a fost tare dificil. Am muncit foarte mult, dar nu am crezut niciodată că o să pot controla atât de bine o mașină. A fost dificil să pun căpăstru emoțiilor și să fiu stăpân pe mine, dar acum reușesc să intru pe circuit foarte concentrat și să dau ce am mai bun din mine.
Auto Test: Care ar fi secretul în acest sport?
Iulian Jumuga: Totul se bazează, după atâția ani de muncă, pe reflex, orientare și viteză de reacție. Totul vine din interiorul meu, natural.
Auto Test: Care ar fi cea mai importantă calitate a unui pilot de drift?
Iulian Jumuga: Curajul! Dacă nu ai curaj, nu ai șanse de reușită și mai bine nu te apuci de acest sport.
Auto Test: Te-au ajutat lecțiile învățate pe pistă și în viața de zi cu zi?
Iulian Jumuga: Sportul te disciplinează. Știi când să lași de la tine și înveți când să „punctezi”. Sunt multe situații din viața mea pe care le tratez acum cu mai multă înțelepciune și responsabilitate, iar la școală am învățat cu mai mult spor. Am terminat Facultatea de Relații Economice Internaționale din cadrul Academiei de Studii Economice București, iar acum mă pregătesc de master. Școala este foarte importantă, te dezvoltă ca persoană și totul a decurs foarte bine. Anul trecut am renunțat la drift pentru școală. A trebuit să învăț pentru licență și am avut nevoie de mai mult timp pentru a-mi face proiectele. Între timp m-am și angajat și coordonez un parc auto al unei firme din București.
Auto Test: Este o diferență mare. Absolvent de ASE, angajat…
Iulian Jumuga: Undeva unde se lucrează cu mașini. Știu ce vrei să spui… Mașinile îmi plac foarte mult, nu am ce să fac! Sunt o tradiție frumoasă în familia noastră.
Auto Test: Știu că ai câștigat de curând un trofeu internațional la Mariapocs, în Ungaria? Cum a fost concursul?
Iulian Jumuga: Am înfruntat piloți foarte buni din Europa, dar am reușit să câștig European Battle în Ungaria. Acest succes m-a luat prin surprindere. Anul trecut am absentat mult și nu mă așteptam la un asemenea rezultat. Mi-a prins bine jobul pe care îl am, pentru că mă dezvoltă, văd altfel lucrurile și reacționez mult mai bine la influențe, stres și emoții. Mă maturizez!

Interviu și foto realizate de Sorin BARBU

Articolul precedentBentley Bentayga Field Sports: Gentlemen Ben
Articolul următorRAR-controale în trafic
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


1 + noua =