Masina doctor

0
43

 masina doctor (1)

Hyundai a creat  masina doctor.

Fiecare nou model de mașină care ajunge pe șosea pare a avea tot mai multe în comun cu smartphone-urile pe care le ținem în buzunar decât cu vechea Dacie moștenită de la tata. Se conectează singură la Internet. Rulează diferite aplicații, tot mai complexe, la fel ca un computer. Te ajută să dai telefoane. Te ferește de accidente, se parchează sau iese singură din parcare, la o banală apăsare de buton. Și, curând, aceste automobile ne vor evalua automat chiar starea de sănătate, măsurându-ne pulsul, ritmul respirației și detectând când și cât transpirăm. Chiar în timp ce citiți aceste rânduri, inginerii auto elaborează și testează metode de integrare în autovehicule a senzorilor de măsurare a ritmului bătăilor inimii șoferului, ba chiar și a undelor emise de creierul acestuia. Iar aceste tehnologii nu vor fi doar niște simple aparate de măsură, ci vor intra în categoria sistemelor de siguranță, putând salva viața șoferului, precum airbagurile, de exemplu.
Hyundai, printre alții, dezvoltă un sistem de asistență avansată a șoferului (Advanced Driver Assist Systems – ADAS), ce va contacta automat serviciile de urgență și va conduce singur mașina în afara carosabilului, dacă va detecta că persoana de la volan și-a pierdut sau este pe cale să-și piardă capacitatea de a controla autovehiculul.(click pentru video)

Constructorul auto sud-coreean și-a prezentat această tehnologie la ultima ediție a Consumer Electronics Show (CES), prin intermediul unui videoclip, în mare parte generat pe calculator, dar care explică foarte bine principiul de funcționare a unui asemenea sistem, ce necesită ca șoferul să aibă smartwatch ce-i măsoară pulsul și care se conectează direct cu computerul mașinii. De asemenea, sistemul include și radare care scanează traficul, pentru ca automobilul să poată schimba liniile autonom și în siguranță. În plus, Hyundai poate instala, în habitaclu, camere video ce urmăresc poziția în scaun a șoferului și, dacă acesta începe să alunece din cauza stării de rău, mașina intervine.

masina doctor (4)

Articolul precedentPorsche 918 Spyder – cel mai nou exponat al Țiriac Collection
Articolul următorAlfa-Romeo-Giulietta: mașina care cântă la operă!
Avatar
Revista Auto Test este o publicaţie lunară de specialitate editată de Registrul Auto Român și se află în cel de-al 28-lea an de apariţie. Auto Test s-a impus drept o revistă profesionistă în peisajul presei auto din România şi se bucură de o bună reputaţie printre advertiseri, importatori de automobile şi cititori. Articolele profesionist realizate tratează prezentări şi teste de automobile, cele mai recente evenimente şi tehnologii din domeniu, subiecte de istorie auto şi de divertisment, studii de cercetare socio-psihologică, informaţii referitoare la serviciile şi reglementările adoptate de RAR, informaţii practice pentru automobilişti. Auto Test beneficiază de un conţinut diversificat şi de grafică permanent actualizată, menite să ţină pasul cu tendinţele moderne ale publicisticii şi cu exigenţele cititorilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.


8 × sase =